Doğal Malzemeden Oluşan Tezgahlarla İlgili Genel Bilgiler:
Sizler tezgâhınızı en iyi şekilde kullanabilmek için, aşağıda belirtildiği gibi, granitin, mermerin ve diğer doğal materyallerin birbirinden çok farklı özelliklerinin olduğunu hatırlayınız.
Tezgah yüzeylerinin hasarlarının tamiratı mümkün değildir. Bu sebeple tezgah yüzeyi kesinlikle kesme yüzeyi olarak kullanılmamalıdır.
Ocaktan alınan veya tabanı sıcak kaplar kesinlikle tezgah üzerine direkt temas ettirilmemelidir.
• Granit Tezgahlar
Granit tezgahlarımız, sıkı, yoğun yapı özelliğinden dolayı, aşınmaya, kırılmaya, çarpmaya karşı dirençlidir.
Temizlik: Granit tezgaha düzenli olarak, hafif deterjanlarla veya alkolle bakım uygulayabilirsiniz. Lekeler oluştuğunda, mümkün olduğunca hızla silinmelidir. Aksi takdirde, ortalama 2-3 hafta içinde kesinlikle lekeleri emer. Emilen lekeyi, tüm ev halkı ovarak temizlese bile, cilalı yüzeydeki lekeyi yok edemezler.
Sakın: Sirtik asit içeren, domatesi, turunçgilleri ve diğer meyveleri tezgah üzerinde bırakmayın. Tezgâhla etkileşim olduğu takdirde, orijinal cilasını çıkaracaktır. Üzerine kazara dökülen, yemekleri, yağları, şarabı, sirkeyi temizlemeden bırakmayınız.
• Mermer Tezgahlar
Özel bir bileşim olan mermer tezgahların (kalsiyum karbonat CaCO3), bakımı ve korunması için çok daha fazla özenle kullanmak gerekmektedir.
Temizlik: Yüzeyleri sıvı deterjanlardan kaçınarak, sadece ılık sabunlu su ile temizleyiniz, Kazara dökülen yiyecekleri bekletmeden hemen temizleyiniz. Kırmızı şarap, limon suyu, kola, yağlı yiyecekler, sirke, kahve, meyve ve sebzeler, çıkarılması çok zor olan lekelere sebep olabilirler.
Sakın: Tezgahın üzerinde, sıcaktan kaynaklı halka izine neden olamayın, tencere ve tavaları doğrudan sıcak halde tezgaha bırakmayın.
Önlem: Sitrik asit içeren (örneğin ;domates, meyve...) gıdalara dikkat ediniz, eğer kimyasal tepkimeye girmesine izin verirseniz, mermerin cilasını kaldıracaktır.
• Çimstone Tezgah
Çimstone tezgah quartz taşı ve reçinenin katmanlarından oluşturulur. Bu birleşim tezgaha birçok avantaj ve kullanımda pratiklik kazandırır. Çimstone tezgahlar esnek yapıya sahip oldukları gibi yoğun ve sıkıdır. Homojen bir maddedir. Dolayısıyla su geçirmez ve her türlü aşınmaya ve çizilmeye karşı direnç gösterir. Bu nedenle çimstone tezgahlar renk kalıcılığını garanti eder.
Çimstone ’un sertliği elmas sertliğine oldukça yakın olup 7 mohs derecesindedir.
Temizlik: Tüm lekeler ıslak bezle ve standart deterjanla temizlenebilir. İnatçı lekeler ise (yağ kalıntısı, silikon) güçlü deterjanlar veya süngerle çıkartılabilir. Su ve sabunla tezgahın parlamasını sağlayabilirsiniz. Çimstone tezgah yüksek olmayan ısıya karşı dirençlidir. Ancak şoklama şeklinde oluşacak ısı değişiklikleri çatlamalara yol açabilir. Örn. Tezgâh üzerindeki su damlalarının üstüne sıcak metallerin konulması gibi durumlardan oluşabilecek ani ısı değişiklikleri tezgâhın çatlamasına neden olabilir.
Çaydanlık ve sıcak tabanlı malzemeleri tezgah üzerinde uzun süre tutmayınız. Kazara dökülen yiyecekleri bekletmeden hemen temizleyiniz. Kırmızı şarap, limon suyu, kola, yağlı yiyecekler, sirke, kahve, meyve ve sebzeler, çıkarılması çok zor olan lekelere sebep olabilirler.
Sakın: Tezgahın üzerinde, sıcaktan kaynaklı halka izine neden olamayın, tencere ve tavaları doğrudan sıcak halde tezgaha bırakmayın.
Önlem: Sitrik asit içeren (örneğin ;domates, meyve..) gıdalara dikkat ediniz, eğer kimyasal tepkimeye girmesine izin verirseniz, mermerin cilasını kaldıracaktır.
• Laminat Tezgahlar
Aynı kalınlıkta astar laminat ve ön bölümüne damlalık profilinin konması suretiyle imal edilir. Ayrıca tezgah yanları 2 mm kalınlığında PVC ‘dir. Tezgah ön yüzeylerine masif çıta yapılabilmektedir. Suya, buhara, yüksek ısıya, lekelenmeye, darbeye, aşınmaya karşı dayanıklıdır.
Temizlik; Laminat tezgah yüzeylerinde lekelerin oluşmaması için her kullanımdan sonra yumuşak ve nemli bir bezle fazla ovalamadan silinmelidir. Eğer istenirse sıvı sabun ve ağır alkali element içermeyen sıvı Temizlik maddeleri kullanılabilir. Sıvı sabunla temizlendikten sonra, yüzeyler sabun kalmayacak biçimde yine nemli bezle durulanmalıdır. Yapıştırıcı boya, mürekkep gibi inatçı lekelerin çıkarılmasında, sulandırılmış ispirto ve gaz yağından faydalanılabilir. Ancak bu tür malzemeler yanıcı ve parlayıcı olduğundan kullanım sırasında çok dikkatli olunmalı ve pencereler açılmalıdır.
• Mermerit Tezgah
Mermerit Tezgahın imalatı esnasında, malzemenin havası alındığından dolayı, ürünlerde çatlama ve hava boşlukları olmaz. Polyester bazlı üretim olduğu için, kasılmadan dolayı kırılma yapmaz. Cilalamaya gerek yoktur. Mermeritte yapıştırma ve ek yeri yoktur, Bu nedenle tezgah yanlarından su akıtmaz. Mermerit tezgah Rengi yıllar geçse de solmaz ve parlaklığını kaybetmez. Esneme payı mermere göre daha fazladır. çok sağlam ve dayanıklıdır. Mermeritler 220°c ısıya kadar dayanıklı ürünlerdir. Sert ve kesici cisimlerin üzerine düşmesini engelleyiniz. Aksi halde tezgahınızda ciddi çizikler oluşabilir.
Temizlik: Yüzeyleri sıvı deterjanlardan kaçınarak, sadece ılık sabunlu su ile temizleyiniz, Kazara dökülen yiyecekleri bekletmeden hemen temizleyiniz. Kırmızı şarap, limon suyu, kola, yağlı yiyecekler, sirke, kahve, meyve ve sebzeler, çıkarılması çok zor olan lekelere sebep olabilirler.
Tezgah Yüzeyleri